Blog

Karcolás és kőfelverődés javítás otthon - Autófesték stift segítségével

2021.03.31 10:57
Lendvai Ferenc

Karcolások és kőfelverődések javítása otthon - Javítóstift használata

Karcolások és kőfelverődések javítása otthon - Javítóstift használat

 

Bárkivel előfordulhat, hogy egy óvatlan pillanatban, vagy csak egy kis odanem figyelés eredményeként rácsukódik a kapu az autóra, vagy egy gally megkarcolja a fényezést. Fontos, hogy ezt a karcolást minél előbb javítsuk le, hogy megelőzzük a felület kórodálását és még nagyobb baj legyen belőle.  Ha akkora a karc, hogy mindenképp fényezőt igényel a hiba teljes eltüntetése, akkor is érdemes a karc mielőbbi javítása egy fényezés javító stiftel, amivel lezárjuk a felületet a levegő és az időjárás viszontagságaival szemben, hogy az ne rozsdásodjon.

 

A fényezés javító stifthez az autófestéket több éves tapasztalattal rendelkező szakértő kollégáink keverik ki színkód alapján, így szinte 100%-ig színazonos színt készítünk, egyedileg a te autódhoz vagy motorodhoz. Erre a Föld TOP 3 festékgyártó cégének a rendszere áll a rendelkezésünkre. (Valspar, Debeer, PPG, ProSpray...).

Amennyiben nem áll rendelkezésedre a színkód valamilyen okból kifolyólag, akkor sincs nagy baj, hiszen cégünk rendelkezik spectrofotométerrel, amivel könnyedén betudjuk azonosítani a színt, ha kapunk hozzá mintát. Ezt betudjátok hozni hozzánk személyesen, de számtalan esetben postai úton küldik el részünkre a mintát, ami alapján mi beazonosítjuk a keresett színt, majd visszapostázzuk a termékkel, és a mintával együtt. A folyamat személyes megjelenés esetén pár percet vesz igénybe, postai úton való csomagküldéssel a szállítási idővel növekszik a folyamat ideje (átlagosan 2-3 munkanap után már a kezedben tarthatod a megfelelő színre kevert festéket).

 

A Fényezés javító stift felhasználása

1. lépés - Felület tisztítás

A felületet alaposan mossuk le víz és szivacs segítségével, hogy az teljesen por és sármentes legyen.

2. lépés - Zsírtalanítás

A javítandó felületet alaposan mossuk át Szilikonlemosóval, hogy a felületen lévő szilikont, zsírt és egyéb szennyeződéseket eltávoltítsuk róla, hiszen ezeken a szennyeződésneken nem tud megtapadni a festék.

Szilikonlemsóból számos márka áll a rendelkezésre az üzletünkben és webáruházunkban egyaránt.

3. lépés - Festék felvitele - karcolás javító stift segítségével

Az általunk készített javítóstiftnek pofon egyszerű a használata. A színre kevert festéket, alaposan felkell keverni majd bele kell tölteni a javítóstiftbe. (A javítóstift kupakja egyben az ecset is.) A kupakot visszahelyezve a stiftre, újra alaposan fel kell rázni, majd az ecsetet minél jobban le kell húzni, hogy ne legyen rajta túl sok festék. Ezt követően egyszerűen javítsuk le színnel a hibás részeket, ügyelve, hogy a nem sérült részekre ne kerüljön festék.

Itt külön kell bontanunk a javítást 2 részre, hiszen külön csomag és eljárási mód van Akril és Metál színekre.

Metál színek esetén a csomagban találsz:

  • 1 dl színre kevert autófestéket
  • 1db javító stiftet
  • 1 dl lakkot
  • 0,5 dl edzőt

Miután felvitted a festéket, vedd elő a lakkot és az edzőt. Ezt 2:1 arányban össze kell önteni, majd jól felkeverni. (Érdemes csak annyi anyagot bekeverni, ami szükséges az éppen aktuális munkához, mert a fel nem használt anyag befog kötni, és később használhatatlan lesz.) Ha ezzel megvagy, akkor egy ecset segítségével az általad felvitt festékre fedőrétegként vidd fel a lakkot úgy, hogy az némileg magasabban legyen az eredeti felületnél, így a teljes kiszáradása után (kb 2hét) visszacsiszolással és polírozással egy szintbe lehet hozni.

Akril színek esetén a csomagban találsz:

  • 1 dl színre kevert autófestéket
  • 1db javító stiftet
  • 0,5 dl edzőt

A felület zsírtalanítása után, vedd elő a színre kevert autófestéket és az edzőt. Ezt 2:1 arányban öntsd össze, és jól keverd föl. (Itt is érdemes csak annyi anyagot bekeverni, amit egyből fel is használsz, mert a kötés után a fel nem használt anyag megköt és használhatatlan lesz.)

Miután jól összekeverted a festéket az edzővel, az ecset segítségével vidd fel a felületre úgy hogy a nem sérült részekre lehetőleg ne kerüljön a festékből. Ezután más teendőd nincs, meg kell várnod még teljesen megköt a festék (kb 2hét). 

 

A karcolások és kőfelverődések javítása után pár napig ne mossátok le az autót!

A fényezés javító stift a nagyobb karcolások és kőfelverődések javítására alkalmas, (5Ft-osnál nagyobb sérülésekre).

Ha ennél kisebb a karc vagy kőfelverődés arra inkább a Fényezés javító toll alkalmas, hiszen azzal pontosabb és precízebb munkát lehet végezni.

 

Jó munkát kíván a Magic Colors csapata!:)